Product added to wishlist
View Wishlist

Hårfärgningsguide för Manic Panic, Directions och Stargazer

Läs noga igenom vår hårfärgningsguide innan du börjar färga håret, speciellt om det är första gången du använder någon utav toningarna som vi säljer. Vi vill även understryka att vi inte kan garantera det färgresultatet du är ute efter, även om du följer alla steg i guiden. Alla hårtyper är olika vilket också gör att färgen kommer fästa olika beroende på just din hårtyp. Färgproverna som visas på produktsidorna är färgade på vitt syntethår och visar upp färgens optimala resultat, färgen kan alltså bli annorlunda på ditt egna hår.

Allergitest

Samtliga toningar vi säljer är väldigt skonsamma och milda mot hud och hår, men för säkerhets skull kan det var bra att börja med att göra ett allergitest. Välj ut ett litet område bakom örat eller i armvecket som du noggrant tvättar rent och sedan torkar. Applicera sedan ett tunt lager utav toningen på testområdet. Låt färgen torka in på huden och låt den sitta kvar i ett dygn. Om du märker av någon slags irritation på huden rekommenderar vi att du omedelbart tvättar bort färgen och inte använder toningen till håret.

Slingtest

Om du är osäker på huruvida du kommer bli nöjd med resultatet eller inte kan du börja med att bara färga en slinga i underhåret innan du färgar hela håret.

Bleka håret eller inte?

Om du vill att resultatet ska bli så likt färgen i burken (eller färgproverna) som möjligt så bör du bleka håret innan du tonar det. Är du dessutom ute efter ett väldigt ljust resultat eller pastellfärg så bör du bleka håret tills det är nästan vitt. Vi rekommenderar att du använder blekmedel från Manic Panic som finns i två olika styrkor, Vol.30 och Vol.40, instruktioner för hur du använder dem medföljer förpackningen.

Efter att du har blekt håret är det mycket viktigt att du sköljer ur håret noggrant annars finns risken att toningen inte fäster som den ska. Använd inget vanligt schampo eller balsam efter att du har blekt, det gör att toningen inte fäster lika bra. Du kan däremot använda Pre Colour Shampoo från Directions som är tillverkat just för att användas innan du tonar håret.


Förberedelser

Se till att håret är helt torrt innan du applicerar toningen. Skydda kläder och inredning från eventuellt färgstänk, toningarna kan lämna permanenta fläckar. För att slippa färgfläckar på huden kan du smörja in huden runt hårfästet med vaselin eller någon annan fet kräm, det gör det lättare att ta bort eventuella fläckar. Om du ändå får fläckar på huden kan du ta bort dem med Manic Panics Hair Color Remover Wipes, även sminkborttagningsmedel kan underlätta.

Applicera toningen

Börja med att ta på dig skyddande handskar, dessa medföljer i Stargazers toningar, för dig som använder Manic Panic eller Directions kan du köpa Manic Panics Hair Dye Tool Kit. När du applicerar toningen är det bäst att dela upp håret i sektioner för att se till att du inte missar någon del av håret. Använd en kam eller pensel när du lägger i toningen och arbeta noga in färgen i hela håret. Ju mer du jobbar med färgen kommer du märka att den börjar skumma, det är ett bra tecken på att du arbetat in färgen ordentligt. Låt färgen sitta i minst 15 minuter.

Hårfärgningsguide bild 2

Under verkningstiden

Beroende på vilket resultat du är ute efter kan du låta färgen sitta i olika lång tid. Våra toningar innehåller inga direkt skadande ämnen så du kan ha i den princip hur länge som helst. Vanligast är 30-60 minuter men det finns de som till och med sover med färgen i håret under natten (knyt en handduk runt håret och fäst med tofsar, så risken att du och kuddfodralet har samma färg som håret på morgonen minimeras). För att hjälpa färgen att fästa ännu bättre kan du använda en hårtork under verkningstiden för att tillföra värme som öppnar upp håret och gör det mer mottagligt för färgen. Använd gärna en plasthätta över håret, det håller håret fuktigt och gör det mer mottagligt för toningen.

Skölja ur toningen

När toningen har verkat klart är det dags att skölja ur den, kallt vatten drar inte ur lika mycket färg som varmt vatten gör. Skölj tills det att vattnet är nästan helt klart och sedan kan du med fördel använda schampo, balsam och inpackning. Vi rekommenderar dock inte att använda mjällschampon eller andra starka schampon eftersom dessa drar ur väldigt mycket färg. Vill du ha ett resultat som varar längre rekommenderar vi att du använder Directions Colour Protecting Shampoo och Conditioner.

Hårfärgningsguide bild 3

Vanliga frågor om våra hårtoningar

Hur länge håller färgen?

Våra toningar är inte permanenta men det betyder inte att de försvinner helt efter ett visst antal tvättar. Varje gång du tvättar håret kommer färgen gradvis att försvinna, hur mycket som försvinner varje gång är väldigt varierande. Hur snabbt det går beror bland annat på vilket schampo du använder. Ett tips är att tvätta håret i kallvatten, då öppnar sig inte fibrerna i håret och släpper ifrån sig färgen. Håll dig även ifrån mjällshampo, det har en tendens att dra ut färgen snabbare.
Har du till exempel blont hår och tonar det i en röd nyans så kommer den med tiden förmodligen gå åt det rosa eller orangea hållet. För att helt få bort färgen behöver du troligtvis bleka håret igen. En generell uppskattning är att färgen brukar hålla 6-8 tvättar innan den börjar blekna.

Ska jag använda Manic Panic, Directions eller Stargazer?

Vilket märke som passar dig och din hårtyp bäst är något du får prova dig fram till. Välj först och främst efter vilken nyans du är ute efter. Om du inte hittar den nyans du är ute efter så går det alldeles utmärkt att blanda de olika nyanserna med varandra (så länge du håller dig till samma märke).

Kan jag använda era toningar om jag vill göra Dip Dye?

Ja, det finns ingen färg som är avsedd för just Dip Dye utan du kan använda precis vilken vanlig färg som helst. Applicera bara färgen på dina toppar istället för hela håret.

 

Kan jag använda era toningar utan att bleka håret?

Det beror helt på vilket resultat du är ute efter och hur mörkt ditt hår är naturligt. Du kan till exempel inte få ett mörkbrunt hår ljuslila utan att bleka. Resultatet kommer inte bli som färgtesterna om du inte bleker håret innan.

Kan jag få en pastellfärg med era toningar?

Först och främst behöver du ha nästintill vitt hår för att kunna få till en pastellfärg riktigt snyggt. När håret är tillräckligt ljust kan du använda Manic Panics Pastelizer och blanda med vilken toning som helst från Manic Panic. Färgen blir då mer pastellfärgad, ju mer Pastelizer du blandar i. Hur mycket du ska använda av Pastelizern och den vanliga toningen beror på hur ljus du vill att färgen ska bli. Blanda färgen i en plastburk först tills du får fram den önskade nyansen, applicera sedan i håret. Vi har även några pastellfärgade hårfärger som ger dig en ljusare look.

Sliter extremfärgning och toning mycket på håret?

Våra toningar är mycket skonsamma och innehåller ingen ammoniak (som många andra “vanliga” toningar gör) så extremfärgen och toningen sliter inte på håret. Dock så sliter blekningen för att få färgen att fästa på håret.

Garanti

Vi på Shock lämnar ingen garanti för resultatet av din hårfärg, vi kan heller inte reklamera för att det inte blev den färgen du tänkt. Alla hår är olika och därför skiljer sig också resultatet. Testa ett annat märke om du inte fick det resultat du önskade. Vi tar inte heller ansvar för nerfläckade kläder och möbler. Skydda allt i din närhet, när du färgar som du är rädd om.
Vissa färger kan skilja lite i nyans mellan batcher. Resultatet skall dock bli lika.

Lycka till och visa oss ditt resultat!

Ladda gärna upp en bild på ditt resultat på vår facebooksida eller på instagram. Märk din bild med #shockstore och @shockstore, så att vi får se hur snyggt det blev! Då och då rebloggar vi resultat!

Cookies, bla, bla, bla…
Fortsätter du godkänner du.
 Vad är cookies? 

Jag förstår.